Etusivu

Yksikkötunnusten, suoritusmerkkien ja arvomerkkien käytössä oli suuria vaihteluita. Kenttäyksiköissä joissa kuri uniformujen yhdenmukaisuudesta ei ollut yhtä tiukkaa kuin "virallisemmissa" yksiköissä, oli myös merkkien käyttö melkolailla vapaata. Oli pukuja joissa ei ollut mitään merkkejä, saattoi olla pelkkä US ARMY nauha tai pelkkä nimi jne.

Jotkut moraalinvartijat ovat tiukasti sitä mieltä että mitään merkkejä joita ei ole henkilökohtaisesti ansainnut, ei tule kiinnittää myöskään pukuun. Kuitenkin meidän tarkoituksena on etsiä vaikutteita ja 60-luvun vietnamista ja koittaa sitä mallintaa. Tähän mallintamiseen myös asepuvun merkit kuuluvat osana kokonaisuutta jotenka se on jokaisen omantunnon varassa mitä takkiinsa ompelee. Tietysti kannattaa pohtia vastaako esim. arvomerkit sitä kokonaisuutta mitä on hakemassa.

Merkit

- 1966

Käytössä oli värilliset hiha-arvomerkit, sotilaan nimi oli joko painettu tai kirjottu mustalla valkoiseen nauhaan sekä yksikkömerkit olivat värilliset. US ARMY nauha oli mustalla pohjalla kultaisella tekstillä.

1966 heinäkuu - 1968

Kenttäväriset merkit tulivat käyttöön. Hihamerkit oli tehty vihreälle twill-kankaalle siten että ainoastaan mustat osat oli kirjottu ja vihreissä kohdissa kangas jätetty näkyviin. Koska saatavuus oli heikkoa, teetettiin paljon merkkejä paikallisissa räätäleissä tmv. Värillisiä 1. inf div, 101st abn div sekä 82nd abn div hihamerkkejä saattoi nähdä käytössä sodan loppuun asti.

1968->

Vuonna 1968 armeijassa otettiin käyttöön kokonaan brodeeratut merkit joissa myös vihreä osa oli brodeerattu, sekä merkin reuna viimeistelty. Ensimmäisen mallin hihamerkkejä oli kuitenkin käytössä läpi koko sodan, mutta ne olivat kiellettyjä Yhdysvalloissa ja sotilaiden piti korvata ne ennen Vietnamista poistumistaan uusilla.

Samana vuonna otettiin käyttöön myös kauluksiin kiinnitettävät metalliset arvomerkit joiden käyttö ei ollut kuitenkaan pakollista ja siirtymäajaksi annettiin 1. heinäkuuta 1969 asti. Kuitenkin vuoteen 1970 asti näki käytettävän sekaisin kumpaakin ennen kun suurin osa oli siirtynyt käyttämään metallisia arvomerkkejä
HUOM! Hihoissa olevia arvomerkkejä EI käytetä samaan aikaan kauluksissa olevien arvomerkkien kanssa!.

Sijoittaminen

Kun puhutaan vasemmasta ja oikeasta, tarkoitetaan aina käyttäjän vasenta ja oikeaa takin ollessa päällä.

Vinoon vai suoraan? Rintataskujen yläpuolelle tulevien merkkien sijoittelu on pääsääntöisesti vinoon, eli taskun suuntaisesti. Kuitenkin helmikuu 1968 - syyskuu 1969 määräys oli että merkit sijoitetaan suoraan. Jokainen voi päättää käytääkö merkkejä vinossa vai suorassa.

Vasen

Hihaan tulee yksikkötunnus (SSI), oikea sijoituskohta on noin ½-tuumaa hartiasaumasta alaspäin hihan keskilinjan suuntaisesti. SSI:n yläpuolella saattaa olla kaarimerkkejä joita voi korkeintaan olla kaksi. Ylhäältä alas järjestys on "President's Hundred", "Ranger" sekä "Sapper". Hihaan tuleva arvomerkki sijoitetaan noin ½-tuumaa SSI:n alapuolelle samaan linjaan sen kanssa.

Rintataskun päälle tulee asevoimien tunnus (US ARMY, US MARINES, US NAVY jne). Tämän merkin yläpuolelle tulevat mahdolliset koulutusmerkit ja ansiot.

Oikea

Rintataskun päälle sijoitetaan nimilappu jossa on käyttäjän sukunimi (airsoftpiireissä myös nickit on sijoitettu tähän). Nimen yläpuolelle tulee muiden kuin omien asevoimien myöntämät merkit (kuten esim vietnamilaiset hyppysiivet jne).

Hihaan tulee SSI jos käyttäjällä on aikaisempaa sodanaikaista palvelusta (esim Korea, tai aikaisempi kierros vietnamissa). Arvomerkki tulee vasemman hihan arvomerkin kanssa samaan linjaan.

 
   
 

Päivitetty: 8-06-2009